Koncepcja zabudowy mieszkaniowej przy ul. Żeromskiego

Koncepcja zabudowy mieszkaniowej przy ul. Żeromskiego, Warszawa | MATEXI | projekt konkursowy 2016

powierzchnia 5 650 m2

W skład jednej inwestycji wchodzą dwa tereny graniczące bezpośrednio ze sobą, zlokalizowane  w Warszawie, w dzielnicy Bielany. Zagospodarowanie terenu zostało oparte na idei wykreowania wrażenia naturalnej przestrzeni meandrujących brzegów Wisły. Zaprojektowano „brzegi” brzegi jako ażurowe trejaże, konstrukcje wsporcze do pięcia roślin oraz ażurowe ściany o zróżnicowanej wysokości, wykonane z naturalnego drewna.

Budynki są utrzymane w spójnej stylistyce nawiązującej charakterem do modernistycznej zabudowy Bielan i Żoliborza, kształtowanej w latach 30-tych dwudziestego wieku. Budynek pierzejowy („czarny”) o ciemnej gamie barw, nawiązuje wprost do rozwiązań warszawskiego modernizmu i współczesnych środków1) wyrazu architektonicznego. Budynki mają po 5 kondygnacji nadziemnych. Wysokość budynków, zgodnie z WZ, nie przekracza 16,60 m od istniejącej rzędnej terenu.

Zastosowano zbliżoną kolorystykę detali i ilość materiałów elewacyjnych o wyższym standardzie. Podstawowym materiałem elewacyjnym jest tynk w zgaszonym kolorze czarnym, zacieranym oraz tynk biały. Na elewacjach we wnękach balkonowych zastosowano okładzinę drewnianą w naturalnym kolorze, detale ze stali ocynkowanej, malowanej w ciemnoszarym kolorze oraz w naturalnym kolorze matowego aluminium.